Grönt te för att bränna

Grönt te kan hjälpa din fettförbränning och är ett av de populäraste ämnena i fatburners.

grönt te extraktEn mycket vanlig ingrediens i fettförbrännare är grönt te, eller rättare sagt grönt te extrakt. Upptäckten av detta mirakelte ska ha inträffat för ungefär 4000 år sedan men det är först på senare tid som det har blivit riktigt populärt inom fitness och bodybuilding. Det gröna teet har seglat upp som en av de absolut bästa ingredienserna när det kommer till fettförbränning.

Grönt te kommer från en buske som heter “Camellia sinentis”, även svart te kommer från den busken. Den växer mestadels i Sydostasien men finns nu över hela den tropiska världen. Även det så kallade Oolong teet, som är en blandning mellan svart och grönt kommer från den här superbusken. Att det kan komma 3 tesorter från en och samma buske beror på att det är skillnad hur varje sort förbereds. Det speciella med grönt te är att det inte är gäst som de två övriga. På så vis är de aktiva beståndsdelarna fortfarande oförändrade i örten.

Varför grönt te blivit så populärt

tummen uppSå nu vet du vart det gröna teet kommer ifrån men varför har det blivit så mycket uppståndelse kring just det teet? Svaret finns i de polyfenoler som finns i teet. Polyfenoler brukar även benämnas flavanols eller katekiner. Huvuduppgifterna är att ge ett bra antioxidantskydd och brukar benämnas som de perfekta antioxidanterna, och också de viktigaste.

Huvud katekinerna i grönt te är epikatekin, epicatechin-3-gallate, epigallokatekin och epigallocatechin-3-gallate som förkortas EGCG. Många studier har fokuserat på just EGCG katechin som är den högsta koncentrationen i grönt te. Katechiner hjälper till att höja noradrenalin (som är en signalsubstans och är kroppen primära fettförbrännande hormon) och hålla nivån högt. Det gör alltså att katechiner kan göra så du bränner maximalt med fett.

Kombinationen

Det har även visat sig att det finns en synergieffekt mellan koffein i grönt te tillsammans med katekinerna (alltså EGCG) i grönt te. Tillsammans gör dessa att kroppens användning av kalorier som används till energi ökar och dessutom ökar ämnesomsättningen avsevärt i vilande läge. Du bränner alltså fler kalorier snabbare, precis vad du vill när du ska förbränna fett.

Slå ihop allt detta så börjar du första varför grönt te har blivit en sådan succé världen över. Du blir en “superman” som gör av med en massa energi (kalorier) samtidigt som din nivå av noradrenalin är högt, alltså fettförbrännande. En liten sammanfattning;

  • Grönt te ökar energiförbrukningen
  • Det gröna teet ökar även kroppens fettförbrännande hormon, noradrenalin. 
  • Ett extra plus är att det ger antioxidanter.
  • Hjälper dig att hålla ditt immunsystem i topptrim.

Kosttillskott är bättre

grönt te 1Nu vet du fördelarna men innan du springer till butiken för att köpa mängder med det gröna teet så bör du tänka på att vill du bara ha effekten av grönt te kan du hellre köpa det som ett kosttillskott i extraktform.

En studie som publicerades i ett nummer av American Journal of Clinical Nuttrition (Henning, S et al (2004). Am J Clin Nutr 80 (6): 1558.) visade att absorptionen av polyfenoler förstärktes när de gavs som ett grönt te extrakt i kapselform. Så du som inte vill dricka litervis och åter litervis av grönt te, som faktiskt behövs för att uppnå bra effekt så är ett kosttillskott att föredra. Min personliga favorit är GREEN TEA från self. Det innehåller ett högt värde aktiv EGCG och kostar 118:- för 60 kapslar.

Ta det lugnt med dosering i början för grönt te är en mycket effektiv fettförbrännare.
Toggle

 

Mer om grönt kaffe kan du läsa om på sidan med samma namn.