Karnitin

L-Karnitin som den brukar kallas inom kosttillskottsmarknaden är väldigt betydelsefull för fett som omsätts i kroppen. “L” hänför sig till konfigurationen av karnitin-molekyl som är biologisk aktiv, oftast såsom en aminosyra. Men karnitin är inte en sann aminosyra även om mycket påminner om det.

Karnitin är en aminosyraliknande förening som görs i kroppen av aminosyrorna lysin och metionin.

Det gör karnitin för dig

Aminosyran transporterar frigjorda fettsyror så att dessa används som bränsle istället för att bilda fettmassa. Det är en av de största fördelar som denna förening gör för dig. Att hjälpa transporten av fett i mitokondrierna i cellerna, som till exempel muskleceller. Det är nämligen i mitokondrierna som fett bränns bort som bränsle istället för att bli fett. Det är därför karnitin finns i många fettförbrännare.

Forskning bekräftar att genom att komplitera med den här aminosyran så ökar mängden fett som förbränns, speciellt under träning. Detta förbättrar fettförbränning och ökar musklernas uthållighet genom att bespara muskel glykogen.

Karnitin fettförbränning

Diet Karnitin

Detta är min favorit då det kommer till karnitin. Prisvärd produkt!

Karnitin har också visat att det förbättrar blodflödet genom att öka produktionen av kväveoxid, som även brukar kallas NO. På ren svenska betyder det att blodkärlen slappnar av och vidgas så att mer blod strömmar igenom. Det hjälper dig med andra ord att få bättre pump i kroppen. Pump är inte bara skönt det har en mängd fördelar också som att kroppen bättre kan transportera näringsämnen och syra till musklerna. Allt detta gör så att du kommer förbättra återhämtningen efter träningen.

Läs mer på engelska wikipedia här.

Historia

KarnitinNamnet karnitin kommer från det grekiska ordet för kött, carnus. Det är ingen tillfällighet att ordet kommer därifrån för att karnitin förekommer i stora mängder rött kött. Som med så många livsmedel förstörs alltså stora delar av näringsämnen då maten tillagas. Näringsämnen finns kvar och förhoppningsvis får du i dig tillräckligt trots att en del förstörs.

För att första fettförbränning fullt ut glöm inte att läsa om hur du lyckas med fettförbränning på förstasidan.

Brist

Om du har brist på Karnitin så blir inte fettförbränning lika bra som om du skulle haft tillräckligt höga nivåer. Din kropp producerar karnitin av sig själv från aminosyrorna  lysin och metionin. Om du har kronisk bristfällighet så fungerar inte kroppens fettförbränning genom att använda fett som bränsle som den ska och det kan vara idé att köpa ett tillskott.

Om du inte har tillräckligt höga nivåer av karnitin så kan det leda till muskelsvaghet, hämmad tillväxt och en förstorad lever som några allvarliga problem.

Köp karnitin här >